Медведи спремни за зиму 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Медведи спремни за зиму
Trenutno na sajtu: 340       |       Podeli:
04.12.2016 | 0 коментар(а)



Камере са стабала смрча на Кашану, вису Јадовника од 1.307 метара, забележиле су последњих дана новембра учестале ноћне посете медведа.

Долазе по оброке у овдашњем "ресторану за орлове", а и празне оставе кукуруза њима намењене.

"Ни трећи снег ове јесени, ни мраз нису отерали у зимовнике мрке медведе Јадовника и клисуре Милешевке. Још купе сало за зимски сан и са залихама изгледају као лопте. Хранилицу од 40 килограма кукуруза испразне за два-три дана, а јесенас им је то била мера за две-три недеље", казује за "Новости" Вјекослав Јоксимовић, из Удружења грађана "Јадовник, оаза нетакнуте природе", које брине о специјалном резервату природе "Клисура реке Милошевке".

Пратећи трагове, планинци су прошле зиме открили да су медведи отишли на "спавање" тек у јануару, а пробудили се другог дана по Сретењу. Био је то, кажу, знак лаке зиме, а сада се нико пак не усуђује да по тим "нишанима" даје временску прогнозу.

Пре седам година започет је пионирски подухват ентузијаста да на Јадовнику хране звериње и ретке птице. Годишње се, према речима Нека Јоксимовића, председника Удружења, изнесе тона житарица и довозе стрвине, тела угинулих домаћих животиња и део кланичног отпада. Савремена опрема омогућила им је да из оближње базе видео-надзора на Кашану, у пријепољском селу Милошев До, прате блиске сусрете комшија из станишта на планини.

"Уз "записе" како круне кукуруз и мезете плећке стоке, камере су забележиле тренутак кад се горски цар нађе очи у очи са два вука, па се грдосија ипак повлачи, остаје празних канџи и уступа им месо бика, које је покушавала да одвуче у брлог. У свом забрану, код хранилица где круне кукуруз са клипова, медведи понекад одремају, па испод њих окопни снег", подсећа Вјекослав Јоксимовић на слике из јадовничке дивљине.

На последњим снимцима, очитаним са фото-замки - провејава снег, а два медведа долазе и бирају оброке понуђеног "менија" по устаљеном распореду - први око "Дневника" увече, како кажу мештани, а други у два сата иза поноћи.

"У клисури Милошевке и на коридору Јадовник - Ћетеница - Правошева у Златару најчешће се виђају самотњак, медвед староседелац и мечка са младунчетом, док их је по један у шумама Дубочице и на изворишту Увца у Гоњу. Да ли је то само "њихова територија" или има "дошљака", нисмо уочили", истиче Јаксимовић.

Чобани, дрвосече, рабаџије, берачи гљива и лековитих трава зебу од сусрета са горским царем. И кад понеко, причају, наиђе на отиске шапа на стаблу, на измет и трагове на шумском путу после кише, не диже се узбуна, већ се једино утврђују пчелињаци и штале, јер су "крупне зверке" у близини. Медведи последњих година, тврде, не чине штете, а једино отресу понеку воћку.

Чланови УГ "Јадовник" брину о ретким врстама, фото: Новости

Гозба орлова - уживо

Да би пратили кретање медведа и утврди бројност врсте у овом крају, на Јадовнику планирају да са тимом стручњака Биолошког факултета, из Београда, поставе замке на стазама и богазама и окаче им огрлице које би слале сигнале на сателит.

"Припремамао програм да, уз подршку донатора, "уживо" преносимо догађања на хранилишту и гозбе орлова, медведа, вукова, дивљих свиња", истичу у УГ "Јадовник".

Зимовање у клисуи

Медведи зимују у брлозима и пећинама на западној страни резервата, испод Јакшића и Каћева, виђају их кад излазе да пију воду на Саставцима и Равништу, станишту Панчићеве оморике. Овде, иначе, људи ретко залазе, а на ободу клисуре, због гашења огњишта, све је мање кућа - кажу у Милошевом Долу.

Новости/Драгослав Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.472.970 посета
Тренутно на сајту: 341 посетилац(a)