Бесплатне бање за пензионере и у 2018. 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Бесплатне бање за пензионере и у 2018.
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
24.11.2017 | 0 коментар(а)



Сви пензионери чија су месечна примања мања од просечне пензије у Републици и који у протеклих пет година
Атомска бања, Горња Трепча, фото: ГЗС

нису боравили у бањама о трошку Фонда ПИО почетком марта следеће године могу да очекују конкурс за десетодневну бесплатну рехабилитацију у једној од 25 бања у Србији.

Право на бесплатну рехабилитацију у бањама у 2017. години имало је 12.500 корисника старосних, инвалидских и породичних пензија свих категорија, за шта је Фонд ПИО издвојио 367,6 милиона динара.

Према информацијама из Фонда ПИО, почетком марта сваке године Фонд расписује конкурс за бесплатан боравак пензионера у бањама с којима се склопи уговор.

- Пензионери треба да знају да, када конкуришу за бесплатну бању, не морају да ваде нову медицинску документацију, већ могу да приложе ону којом већ располажу. Медицинска документација се не бодује, већ само служи да би им се одобрила бања адекватна њиховом здравственом стању, то јест да одобрена бања не буде контраиндикована болести коју имају - сазнајемо у Фонду ПИО.

У 2017. години Фонд ПИО издвојио је 393,96 милиона динара за финансирање друштвеног стандарда пензионера, што је 33 милиона више него у 2016. години. Од тог износа 93,3 одсто било је намењено за бесплатну рехабилитацију око 12.500 пензионера, што је омогућило да 1.500 пензионера више него у 2016. користи рехабилитацију. Преосталих 6,7 одсто средстава искоришћено је за друге видове друштвеног стандарда пензионера, а то су солидарна помоћ за набавку хране, лекова, огрева, средстава за хигијену и медицинског материјала.

О трошку Фонда ПИО у 2017. први пут су у бањама боравили и слепи пензионери, који су могли да поведу пратиоца де се брине о њима за време боравка у бањи.Та пракса ће се наставити и следеће године јер је ово право уведено у Правилник о друштвеном стандарду.

Где су пензионери боравили у 2017 без плаћања: „Врањска бања“, Врање; „Бујановац“, Бујановачка бања; „Нишка бања“, Ниш; „Гејзер“, Сијаринска бања, Медвеђа; „Пролом бања“, Пролом бања; „Пролом бања“, ПЦ Луковска бања; „Сокобања“, Сокобања; „Бањица“, Сокобања; „Гамзиград“, Гамзиградска бања, Зајечар; „Рибарска бања“, Рибарска бања;„Меркур“, Врњачка Бања; „Буковичка бања“, Аранђеловац; „Горња Трепча“, Горња Трепча; Специјална болница за рехабилитацију, Ивањица; „Агенс“, Матарушка бања; „Златибор“, Чајетина; Болница за рехабилитацију Бања Ковиљача; „Термал“, Врдник; „Бања Кањижа“, Кањижа; „Селтерс“, Младеновац; Специјална болница за прогресивне мишићне и неуромишићне болести, Нови Пазар; „Јунаковић“, Апатин; „Русанда“, Меленци и „Др Боривоје Гњатић“, Стари Сланкамен.

Извор: Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.419.946 посета
Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)