Знаћемо шта једемо и пијемо 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Знаћемо шта једемо и пијемо
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
22.11.2019 | 0 коментар(а)



Усаглашавање законодавства Србије са законима и прописима ЕУ који се односе на безбедност хране

а које је потребно урадити до краја текуће године, била је тема радионице Декларисање прехрамбених производа и суплемената за ЕУ и Србију коју "ИХИС Нутриционизам", чланица Ихис Научно-технолошког парка, организовала за произвођаче, извознике и увознике прехрамбених производа и суплемената, државне органе, истраживаче и све који су одговорни за декларисање производа.
Поред усвојеног Правилника о декларисању, означавању и рекламирању, обрађен је и Правилник о прехрамбеним и здравственим изјавама који тек треба да се усвоји почетком 2014. године.

Након отварања преговора о приступању Србије ЕУ, почетком фебруара је завршена прва фаза експланаторног скрининга, аналитичког прегледа законодавства за Поглавље 12 у преговорима Србије и ЕУ које се односи на безбедност хране, фитосанитарне и ветеринарске политике. До краја 2014. Србија треба да примени све оно што Европска комисија очекује кад је реч о безбедности хране и о свему томе ће у другој фази скрининга и обавестити комисију. Измена је много, јер Поглавље 12 – поглавље Безбедности хране је најобимнији део пољопривредног сектора који треба усагласити са прописима ЕУ - каже др Даница Зарић, директорка "ИХИС Нутриционизма", чланица радне групе за израду правилника о прехрамбеним и здравственим изјавама.

На Радионици је било речи и о новим правилницима и изменама које произвођачи, увозници и извозници прехрамбених производа и суплемената треба да, након усвајања, примене на својим декларацијама до истека прелазног периода - до марта 2015.

Неопходно је ревидирање новог правилника о декларисању, означавању и рекламирању који је усвојен крајем прошле године и његово потпуно усаглашавање са ЕУ. У том светлу промена доноси се и правилник о прехрамбеним и здравственим изјавама, чије се усвајање очекује после избора - додаје др Даница Зарић.

Др Леа Поллак из Завода за јавно здравство Хрватске, на Радионици је изнела детаљан преглед законодавства Републике Хрватске и на примерима показала добре и лоше наведене прехрамбене и здравствене изјаве. Она истиче да се након уласка Републике Хрватске у ЕУ, целокупно законодавство Хрватске коначно морало ускладити с важећим прописима Еуропске уније.

Пре уласка Хрватске у ЕУ, целокупно законодавство било је регулисано на националном нивоу. Будући да су на снази Уредба Kомисије о прехрамбеним и здравственим тврдњама 1924/2006 и Уредба о информисању 1169/2011, обвеза индустрије је усклађивање декларација и самог састава производа, те одговарајуће оглашавање производа који се стављају на тржиште, с важећом регулативом. Истицање здравствених тврдњи такође мора бити одговарајуће према Уредби 432/2012, чиме би потрошач имао довољно информација и не би био заваран о стварном деловању активних састојака производа на организам - истиче Поллак.

Предавачи на Радионици, поред др Данице Зарић, били су проф. др Иван Станковић, Фармацеутски факултет у Београду, др Леа Поллак, Завод за јавно здравство Загреб, Бранислав Ракетић, Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије, који су појаснили регулативе које су ступиле на снагу у Европској унији (1169/2011 и 1924/2006;) и нове српске правилнике (Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране као и нови Правилник о прехрамбеним и здравственим изјавама, који ће бити ускоро објављен.)


ГЗС / Екапија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


hrana upoznavanje kvaliteta

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.470.648 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)