Протест у пожешким селима: Мештани се буне због најављених геолошких истраживања 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Протест у пожешким селима: Мештани се буне због најављених геолошких истраживања
Trenutno na sajtu: 565       |       Podeli:
17.04.2021 | 0 коментар(а)



Пожега - Више од хиљаду мештана из Горње Добриње и околних пожешких села окупило с е
Мештани пожешких села протестују збох најављених истраживања, Фото:ГЗС

данас код споменика Милоша Обреновића у овом селу, незадовољни, протестујући због најављених геолошких испитивања и радова који су били заказани за данас. Они сматрају да је то недопустиво, траже од државе да забрани та испитивања, палшећи се еколошке катастрофе која може задесити сва места где се обављају таква испитивања, а касније и ископавања.

Они кажу да је скуп без политичке конотације, али да очекују да се било каква испитивања забране од стране ресороног министарства.

„Загадиће нам њиве, воду,ливаде, ваздух, не желимо овед да их видимо и поручујемо им да не долазе. Нико од ових мештана неће и дати сагласност да уђу на приватне парцеле нити ћемо им дозволити да злоупотребе и испитивања врше на државној имовини”,кажу мештани.
Организаопри скупа такође тврде да фирма која врши испитивања није прибавила сагласност од власника парцела, јер би бушотине требало да се налазе,углавном на приватним поседима.

Гостујући у Дневнику западне Србиje помоћник министра за енергетику и рударство Дејан Милијановић рекао је да је тачно да су дали дозволу, али да се нико у догледно време неће појавити на терену и да се ради не о фирми „Рио Тинто”, већ је реч о фирми „Јадар Литијум”.

 

„Они су аплицирали за истражно право, поднели комплетну документацију и у марту је њима одобрење достављено. Они имају план својих активности и то да у првој годину изводе само студијске анализе, што значи да на терену неће радити буквално ништа. По пројекту тек у наредној години, у овом периоду, завршавају студијске и негде у мају крећу са геолошким истраживањима. Она у принципу не могу да направе штету животној средини, могу да направе неко оштећење имовине, али закон је ту врло јасан и прецизан да инвеститор не може да ради истраживање у колико нема сагласност домаћина да приђе његовој парцели”, рекао је Милијановић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mestani pozeska sela protesti najavlena istrazivanja litijum bor zagađenje okoline

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.106.679 посета
Тренутно на сајту: 566 посетилац(a)