Сремуш има велику лековиту моћ, а верује се да га и медведи траже кад се пробуде из дубоког зимског сна да би њиме очистили желудац, црева и крв па отуда и назив медвеђи лук.
Ова изузетно лековита биљка чисти организам од отрова који се током зиме таложе у организму. Има изузетно јако дејство на цревне паразите, снижава висок крвни притисак, отклања главобољу и несаницу. Научници тврде да је чак здравији и од белог лука. Листови су богати витамином Ц, каротином а кад се протрљају осећа се мирис белог лука. У исхрани се користи цела биљка првенствено лист који се бере током пролећа од марта па све до краја маја, беру се само млади листови јер су старији љути.
Посебно се мора водити рачуна јер ова биљка по изгледу подсећа на ђурђевак који је отрован. Млади листови су одлична комбинација са зеленом салатом, може се пржити са јајима и користити као додатак супама и чорбама.
Марија Лазаревић/ГЗС