Први сремуш ове године 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Први сремуш ове године
Trenutno na sajtu: 871       |       Podeli:
25.03.2017 | 0 коментар(а)



Са доласком пролећа по шумама се појавио медвеђи лук или дивљи лук - сремуш. Многи овај лук називају и убица отрова.

Сремуш има велику лековиту моћ, а верује се да га и медведи траже кад се пробуде из дубоког зимског сна да би њиме очистили желудац, црева и крв па отуда и назив медвеђи лук.

Ова изузетно лековита биљка чисти организам од отрова који се током зиме таложе у организму. Има изузетно јако дејство на цревне паразите, снижава висок крвни притисак, отклања главобољу и несаницу. Научници тврде да је чак здравији и од белог лука. Листови су богати витамином Ц, каротином а кад се протрљају осећа се мирис белог лука. У исхрани се користи цела биљка првенствено лист који се бере током пролећа од марта па све до краја маја, беру се само млади листови јер су старији љути.

Посебно се мора водити рачуна јер ова биљка по изгледу подсећа на ђурђевак који је отрован. Млади листови су одлична комбинација са зеленом салатом, може се пржити са јајима и користити као додатак супама и чорбама.

Марија Лазаревић/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.016.329 посета
Тренутно на сајту: 871 посетилац(a)