Медведи заштићенији од људи 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Медведи заштићенији од људи
Trenutno na sajtu: 341       |       Podeli:
06.10.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица - Мештани ивањичког села Брусник данима не спавају мирно. Не знају када и одакле су им стигли

непозвани гости али их је сваким даном све више па се страх за безбедност, најпре најмлађих, надвила над овим подголијским селом. Како тврди мештанин, Јово Луковић, мечке се слободно шетају Брусником а недавно их је снимила и камера док су крале мед у једном од пчелињака.

,,Рођен сам и живим овде али искрено размишљам да одем ако се не предузму одређене мере, јер ово је постало страшно. Оне буквално силазе у село, а мени деца сваки дан пешаче до школе око четири километра. Људи су видели мечку са три мечића и једног великог медведа. Пустошили су кошнице а сада иду по селу једу воће. У прво време то је бивало ноћу, а сада се појављују и ујутро. Раније се по село причало како су људи виђали трагове животиња, а сада виђамо медведе. Неки дан комшија је имао сусрет са мечком, додуше на око стотињак метара удаљености, сигурно му није било пријатно када га је осетила и почела да се пропиње на задње ноге уз језиве крике”, прича Јово.

Како је мрки медвед под заштитом државе мештани и ловци од којих је тражена помоћ су немоћни, Јово се пита да ли је дошло време да се они селе са ових простора и препусте територију заштићеним животињама.

,,Па очигледно је да нас нема ко да штити. Мечке се слободно шетају, вукови нападају домаће животиње, штете су свакодневне, страх међу људима све интезивнији, јер смо свесни да им не смемо ништа. Према неким нашим сазнањима има их 27 на овом подручју. У брусничку школу иде тринаесторо ђака до четвртог разреда, моји синови похађају први и трећи разред и шта сада ја да радим? Да оставим сав посао и пратим их у школи и назад? Како да се браним ако затреба када су медведи заштићенији од нас? Ето затражићемо још и помоћ локалне самоуправе ако они нешто могу да учине, у противном план је да се спуштамо у градове а села да оставимо заштићеним животињама”, закључује Јово.

У локалној самоуправи кажу да поштују напоре надлежних институција које се труде да очувају планину Голију као биорезерват јединствене флоре и фауне, али евидентно је да поменуте институције, ресорна министарства и држава морају хитно реаговати како би се решио пробем.

,,У ОШ “Недељко Кошанин“ у Девићима имамо око 140 ђака који сваки дан пешаче километрима од куће до школе и стрепе да ли ће их на путу пресрести опасне животиње. Забринути смо сви, јер су медведи почели да долазе људима пред куће, али срећом нисмо, и надам се да нећемо, имали ситуацију да нападну људе. Локална самоуправа није директно надлежна за управљање парком, али је дужна да се брине о својим грађанима. Први корак који ћемо направити јесте хитан састанак у ресорном Министарством пољопривреде и заштите животне средине, где ћемо тражити брзо и ефикасно решевање актуелног проблема. Једна од ствари која додатно компликује ситуацију су хранилице за медведе које су у непосредној близини кућа или школа. Такође, добили смо информације од мештана са тог подручја да медведе долазе да хране људи без легитимација и службеног обележја што лоше утиче на већ, са разлогом, уплашене и огорчене становнике. Ми се искрено надамо да ћемо у министарству наћи брзо решење за овај велики проблем који имају мештани села на Голији јер народ у том крају већ живи у отежаним условима а ово им додатно компликује живот и решава их елементарног права на слободно кретање”, рекао је заменик председника општине Ивањица, Момчило Митровић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.857.328 посета
Тренутно на сајту: 340 посетилац(a)