Епидемијска ситуација у Чачку стабилна, најтеже у Лучанима и Ивањици 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Епидемијска ситуација у Чачку стабилна, најтеже у Лучанима и Ивањици
Trenutno na sajtu: 350       |       Podeli:
14.09.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Најновији епидемијски талас у Чачку далеко је од онога што смо имали прошле године,
Др Михаило Луковић, фото: ГЗС

а за то постоје два добра разлога, лакше клиничке слике оболелих у односу на претходне епидемијске таласе и велики број имунизованих и оних који су били инфицирани, казао је данас шеф радног тима за праћење ширења вируса корона др Михаило Луковић.

„Тачно је да има међу инфициранима вакцинисаних и оних који су поново оболели, али је то статистички веома мали број, а и кад оболе углавном су то лаке клиничке слике”, истакао је др Луковић.

Према његовим речима заражавање се одиграва веома брзо, а то значи да један оболели зарази седам до осам нових што до сада није био случај, али потенцијалних за заражавање је мање, па самим тим очекује се да ће овај пик трајати краће, не више од две недеље.

„Ипак ова болест је показала да је крајње непредвидива и изненађења су увек могућа”, казао је он и додао да и даље апелује да се људи штите пре свега вакцином и придржавају противепидемијских мера.

Што се тиче ситуације у округу, епидемија је најизраженија у Лучанима и Ивањици где је око 50 одсто позитивних од укупног броја тестираних. У Чачку је тај проценат био око 30 одсто, а данас је пао на 14, пад је забележен и у Горњем Милановцу.

Директор Дома здравља Чачак др Александар Пајевић казао је да је ова здравствена установа прилично одобро организована и да су осим стандардних места за преглед активирани и контејнери у дворишту.

„Ради епидемиолошких путева извели смо да се антигенски тестови и основна лабораторија као што су крвна слика, ЦРП и све оно што је потребно лекару за једну брзу орјентацију о чему се ради, обављају у контејнерима у дворишту Дома здравља. То изгледа тако што пацијент долази, узима папир са упутима, после завршених анализа он се јавља код свог изабраног лекара који на основу прегледа и урађених анализа као и антигенског теста одређује какав је даљи третман”, казо је др Пајовић.

Директор Дома здравља др Александар Пајовић, фото: ГЗС

Према његовим речима број прегледа на дневном нивоу креће се од 300 до 500, од тога је 100 до 150 су првих док су остали углавном контролни.

„Што се тиче школског диспанзера забележен је пораст броја прегледане фебрилне деце и тај број је негде око 65 а јуче је било око 160. Педијатри сву ту децу која су фебрилна (имају температуру) воде кроз протокол собе за изолацију а свима њима се раде антогенски тестови и лабораторија у згради дечијег диспанзера да не би мешали популацију”, истакао је др Пајовић.

Што се тиче вакцинације она тече у континуитету и сваки дан се првом дозом вакцинише од 80 до 100 особа. Оно што је веома позитивно јесте да се много грађана јавља за трећу дозу.

„Грађани који нису у стању да дођу у Дом културе где се врши вакцинација, на терен излазе запослени из службе кућног лечења”, рекао је др Пајовић.

Када је реч о болници др Луковић је казао да је у овом тренутку она у релативно малом оптерећењу и у њој се тренутно налази 73 ковид пацијента.

„У ковид систему су одељења рехабилитације и грудно али је реално очекивати да ће се проширити у наредних неколико дана и на неурологију и инфективно одељење. Све радимо да не иселимо интерно одељење јер је преко 60 нековид пацијената тренутно тамо на лечењу”, реко је др Луковић.

Он је најавио да је врло извесно да ће све средње школе прећи врло брзо на онлајн наставу.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak bolnica korona epidemija novoinficirani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.473.164 посета
Тренутно на сајту: 350 посетилац(a)