У Тополи родио црвени орах 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У Тополи родио црвени орах
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
02.10.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Готово да нема домаћинства на селу да негде око куће нема стабло ораха. Са првим јесењим данима, увелико се прикупају ови укусни плодови,

па су тако и чланови породице Андровић из села Белосавци недалеко од Тополе ових дана засукали рукаве. Једно стабло уз тарабу, одвојено од осталих, са разлогом, родило је као никада до сада, а плодови другачији од класичног ораха.

„Тај орах је отац добио на поклон од пријатеља пре десетак година, рађао је некад више, некад мање, ал чини ми се ове године понајвише. Када смо га садили, одвојили смо га од осталих јер се на први поглед не разликује од класичног ораха који успева свуда. Стабло, крошња, плодови, сваки је исти, међутим, овај наш уз ограду, другачији је. Његови плодови тек када се крцају види се разлика јер је унутра црвени орах. Средишњи део је чисто беле боје али је ова мембрана која га обавија црвене боје“, прича за ТопПрес Андрија Андровић из Белосаваца.

Андровићи црвени орах гаје око десет година, фото: ТопПрес

Он  истиче да је црвени орах по укусу исти као и обичан орах са браон мемраном.

„Сада у овој фази када се прикупљају плодови, мембрана је тамно црвена, али касније када се орах већ осуши полако постаје тамније боје. По укусу нема разлике, подједнако је леп као и сваки други орах. Чули смо да црвени орах воли виноградарска подручја и да посебно добро успева у таквим зонама, онда није чудо што се овде код нас примила садница и рађа из године у годину све више“, каже Андрија.

Црвени орах води порекло из Немачке. Има средње бујно стабло и велику моћ родности. Плодови су крупни, глатки, али језгро је због своје црвене боје изузетно атрактивно, па се често користи као декорација.

Црвени орах родио у Белосавцима, фото: ТопПрес

Истраживања показују да употреба ораха и ораховог уља смањује стрес, као и да помаже код поправљања интелектуалних и моторичких способности. Ово језграсто воће веома је нутритивно вредно, поготово у погледу беланчевина и есенцијалних масних киселина.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


crveni orah topola androvici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.445.440 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)